Michel Cluizel: náš hlavní dodavatel čokolády

cluizel2.jpg

Michel Cluizel: náš hlavní dodavatel čokolády

Výroba čokolády má dlouhou historii a je velké umění produkovat kvalitní čokoládu, kterou lze degustovat a vychutnávat stejně jako velká vína.

Čokoláda nese označení 1er Cru jako víno a jednotlivé plantáže se velmi výrazně liší v chuti. Bohužel většina i velmi drahé běžně prodávané čokolády je vyrobena významnými producenty z kakaové hmoty produkované velkými společnostmi, které neberou ohled na aroma jednotlivých kakaových bobů z různých lokalit, ale pouze na velikost a zdraví plodu. Filozofie produkce kvalitní čokolády se neobejde bez pečlivé a láskyplné práce již na plantáži. Cukrářství Viktoria chce pro své zákazníky jen to nejlepší a jelikož Michel Cluizel dělá jednu z nejlepších čokolád na světě, volba vhodného dodavatele čokolády se stala jednoznačnou záležitostí.

Dovolujeme si Vám představit výjimečnou francouzskou rodinnou čokoládovnu z jižní Normandie Michel Cluizel založenou v roce 1948, která se řadí mezi zmíněných několik málo čokoládoven na světě, které vyrábějí svou čokoládu již od samého počátku, to znamená z kakaového bobu. Tato fenomenální čokoládovna vznikla tak, že Michelovi rodiče March a Marcelle začali vyrábět čokoládu ve své domácí kuchyni pro cukrárnu, kterou v té době vlastnili a kde byl Michel učněm. V současnosti řídí Michel Cluizel spolu se svým synem a dvěma dcerami čokoládovnu, která má 200 zaměstnanců a zachovává tradiční postupy při výrobě čokolády. Například veškeré zdobení a polévání čokoládových výrobků se provádí výhradně ručně. Jejich produkty nenaleznete v běžné síti supermarketů, ale pouze ve specializovaných prodejnách, kde jsou zaručeny perfektní skladovací podmínky, aby byla zachovaná vynikající kvalita. Michel Cluizel si nechal patentovat ochrannou známku "Noble Ingredients" (vznešené suroviny), což znamená, že ve svých výrobcích používá pouze čisté kakaové máslo bez jakýchkoliv příměsí rostlinných tuků, třtinový cukr místo řepného, přírodní Burbon vanilku namísto vanilinu, nepoužívá sojový lecitin ani umělá aroma a všechny výrobky jsou 100 % bez přítomnosti geneticky modifikovaných organismů, některé dokonce v bio-kvalitě.

Michel Cluizel systematicky vyhledává nevšední a vyhlášené kakaové plantáže po celém světě, se kterými navazuje úzkou spolupráci, platí pěstitelům nadstandardní ceny ? takzvaný Fair trade a dohlíží na celý proces zrání a sklizně, aby byla zaručena co nejvyšší kvalita kakaových bobů. V současné době pracuje Michel Cluizel s kakaovými boby ze sedmi plantáží z oblastí: Santo Domingo, Venezuela, Svatý Tomáš, Madagaskar (2x), Papua Nová Guinea (2x). Čokoládovna Cluizel patří mezi několik málo společností na světě, které si sami zpracovávají kakaové boby pro své výrobky.