Naše ručně vyráběné pralinky aneb Za koňakem do Studny

Naše ručně vyráběné pralinky aneb Za koňakem do Studny - Cukrářství Viktoria

Poslední zastávkou na cestě za kulinářským poznáním byl vítězný bar Maurerova Výběru Grand Bar pro rok 2012, U Staré Studny. Jen pár kroků od Malostranského náměstí, přímo pod Vrtbovskou zahradou, otevřete dveře a rázem se ocitnete v jiné dimenzi.

Víte, jaký je rozdíl mezi koňakem a armaňakem? Také jste si mysleli, že spočívá v tom, že jeden je z Francie a druhý z Arménie? Omyl. Hlavními rozdíly jsou odlišné odrůdy vína a způsoby destilace. Oba produkty se vyrábí destilací bílého vína z odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche a Colombard. Armagnac se navíc vyrábí i z odrůdy Baco. Musí zrát minimálně dva roky v dubových sudech a mít 40 % alkoholu. Armagnac se destiluje jen jednou takzvanou kontinuální destilací, kdežto cognac se destiluje dvakrát v tradičním destilačním přístroji. Hřejivě mámivá vůně koňaků a doutníků nás lapila a postupovali jsme po starém schodišti ještě hlouběji do nitra středověkého sklepení. V salonku s původní oblázkovou podlahou nás čekal spolumajitel baru, Tomáš Kratochvíl. Od první sklenky byla ochutnávka výjimečným zážitkem. A to nejen díky doprovázejícím variacím originálních čokoládových pralinek, které speciálně pouze pro Studnu vyrábí cukrářské dílny Martina Polaneckého z cukrárny Viktoria, domácí drůbeží paštice nebo škvarkovým bochánkům, které ten den baru napekl jeden z místních stálých hostů. Na Tomáši Kratochvílovi je na první pohled vidět, jak ho jeho práce baví a miluje ji. Nabídl nám pět vzorků z oblasti Champagne, nejstarší z nich zrál třicet let. Pocházely od drobných výrobců, kteří každý rok vyprodukují jen velmi přísně omezený počet lahví a udržují si tak stabilní kvalitu.

První ochutnávkou byl pětiletý Pineau des Charentes Landreau Blanc, druhou dvacetiletý Pineau de Charentes Bache Gabrielsen. Následoval lehký sedmiletý koňak Dupuy VSOP, který zraje v sudech z limousinského dubu. Otcem Grand Restaurant Festivalu je gurmán Pavel Maurer. Otcem Grand Restaurant Festivalu je gurmet Pavel Maurer. Ochutnávku koňaků mimo jiné doprovázely variace originálních čokoládových Ochutnávku koňaků mimo jiné doprovázely variace originálních čokoládových pralinek, které speciálně pouze pro Studnu vyrábí cukrářské dílny Martina Polaneckého z cukrárny Viktoria. Mě jako naprostého koňakologa-začátečníka nejvíce oslovily závěrečné vzorky Bache Gabrielsen X.O. a Landreau X.O. Producent posledního z jmenovaných koňaků, Jean Louis Landreau, dodnes sám vlastnoručně popisuje etikety na všech lahvích, které pošle do světa. Sklenka s půvabným detailem, který z každé lahve na světě tvoří unikát, přitom není nedostižná: například první z námi prochutnávaných vzorků si můžete i mimo festival dát za necelých padesát korun Zdroj: http://hobby.idnes.cz/grand-restaurant-festival-dcb-/hobby-domov.aspx?c=...