O nás
Historie Cukrářství Viktoria s.r.o. nezačala 17. února 2004, což je datum založení společnosti, ale už v roce 1991, kdy jsem nastoupil do učení v hotelu InterContinetal. Pod vedením nejen paní mistrové Novákové, ale i zcela nekompromisního tehdejšího šéfcukráře Tadeáše Žeromského, jsem se během tří let vyučil cukrářskému řemeslu. Musím říci, že to byly zcela zásadní roky pro mé rozhodování do budoucna. Během následujících 6 let jsem sbíral nejen cukrářské zkušenosti v malé cukrárně, hotelu, ale i cateringové společnosti.
V roce 2000 jsem se rozhodl, že se osamostatním. S nemalým přispěním rodičů, zejména fyzickým, protože financí moc nebylo, jak to na začátku bývá se nám podařilo vybudovat malou „výrobničku“ u rodinného domu v Cholupicích. 3.11.2000 jsem vyrobil první výrobky. Téměř vše jsem si dělal sám. Nakoupil zboží, vyrobil, umyl nádobí i výrobnu, zavezl výrobky zákazníkům, které se mi podařilo získat a druhý den opět znova. Takto to šlo pořád dokola….. Nikdo z rodiny cukrařině nerozuměl, těžko pomáhat a stejně všichni pomáhali, co mohli. První zaměstnanec nastoupil v červenci 2001, a vše začalo nabírat na obrátkách. Se stále se zvětšujícím množstvím objednávek přicházeli další a další zaměstnanci až nám začala být výrobna v Cholupicích „nějak těsná“.
V roce 2004 jsme se přestěhovali do výrazně větších, nově vybudovaných prostor na Žižkově. Vše nabralo zcela nový rozměr, přesto jsme se opět vrátili do „starých kolejí“, přibývalo objednávek a stejně tak zaměstnanců. Takto to víceméně pokračovalo, než přišel Covid. První rok jsme sotva přežili, protože naši zákazníci jsou téměř všichni z gastro podniků a my tedy neměli v podstatě žádnou práci. Jednoznačně nejhorší období, co jsem za celou dobu podnikání zažil, téměř neřešitelné. Cca 20 zaměstnanců a my bez práce! Ale to nejhorší nás teprve čekalo.
V roce 2021 přišel neočekávaný prodej domu, ve kterém jsme vyráběli dlouhých 17 let a my se museli vystěhovat z důvodu kompletní rekonstrukce, kterou naplánovali nový majitelé. Museli jsme tedy hledat nové prostory. Jako vždy a všude to přišlo v nejméně vhodnou dobu, konkrétně po roce vleklých problémů s Covidem, takřka bez práce a zejména bez „koruny“. Nakonec vše špatné je vždy pro něco dobré. Když jsme neměli pro koho vyrábět cukrářské výrobky, tak jsme měli dost času připravit novou výrobnu v Modřanech. Po 5 měsících v zednických montérkách při všech, nejen stavebních úpravách jsme měli hotovou zcela novou výrobnu. Větší, hezčí, modernější!
1.8.2021 jsme začali vyrábět cukrářské výrobky v nových prostorech. V září roku 2023 jsme na stejné adrese ke stávající výrobně otevřeli obchod s kavárnou. Dovolím si říci naši „výkladní skříň“, kde každý den nabízíme čerstvé výrobky z naší výroby.
Kromě našeho obchodu máme v tuto chvíli kolem stovky velkoobchodních zákazníků, které téměř každý den zásobujeme čerstvými výrobky. Na chodu firmy se podílí na 30 zaměstnanců, brigádníků, ale také cukrářských učňů.
Závěrem bych rád použil citát pana Bohumila Hlavsy (1891-1957) autora nespočtu cukrářských knih, vydavatele cukrářských časopisů v období nejen První republiky, kterého se snažím držet: „Nikdo na světě není ve svém oboru tak přeučen, aby nemusel více se již učit!"